Waar kan je bij je thuis asbest tegenkomen?

Er bestaan in België meer dan 3000 gekende asbesthoudende toepassingen. Het is niet altijd mogelijk om ze met het blote oog te onderscheiden. We hebben daarom een kort overzicht gemaakt met de meest voorkomende toepassingen. Zit jouw verdachte toepassing er niet bij? Twijfel dan niet om ons te contacteren met jouw vragen!

DAKLEIEN

SCHOUWPIJP

ONDERDAKPLAAT

GEVELLEIEN

VENSTER

VLOERTEGELS

Losgebonden asbesthoudende toepassingen

Deze groep van asbesthoudende materialen mag uitsluitend verwijderd worden door een erkend bedrijf voor asbestverwijdering. Onder normale omstandigheden worden de werken uitgevoerd in een hermetisch afgesloten zone.

Isolatie rond centrale verwarmingsbuizen

Vroeger vermengde men het kalk met asbest. Dit wil zeggen dat vlak onder de gips men onmiddellijk asbest kan aantreffen en het asbest dus aanwezig is aan de buitenste laag van de isolatie.

Asbestkoord & textiel

Momenteel komen de meeste geweven toepassingen niet meer voor omdat ze reeds versleten zijn al kunnen er hier en daar nog enkele gevonden worden in een werkkoffer.

Zwarte lijm (en vinyltegels)

Vinyltegels behoren tot hechtgebonden asbest en moeten in sé niet via een hermetisch afgesloten zone verwijderd worden, indien je ze kan verwijderen zonder te breken. Maar zodra je zwarte lijm aantreft waarop de vinyltegels zijn aangehecht, dan moet de zwarte lijm verwijderd worden via een hermetisch afgesloten zone.

 Picalplaten

Pical wordt voornamelijk gebruikt in ziekenhuizen, industriële gebouwen en scholen. In een privéwoning is deze eerder zeldzaam. Pical bestaat niet uit cement en is eerder zacht dan hard.

Spuitasbest

Deze werd voornamelijk gebruikt als brandvertragend middel en werd aangebracht aan kolommen, poutrellen en wandbekeding.

Hechtgebonden asbesthoudende toepassingen

Golfplaten en leien

Asbesthoudende golfplaten en leien kan je vaak herkennen aan hun typisch honinggraat of wafelijzer structuur die zich bevindt aan de onderkant van de platen.

Menuiseriteplaten

Dit zijn asbestcementplaten die zich kunnen voordoen als een onderdak, (valse voorzet)wanden, of als onderdelen van deuren en kasten.

Mastiek

Mastiek vind je terug bij houten en aluminium raamprofielen. Mastiek kan zitten tussen het glas en het profiel, maar ook tussen het profiel en tussen de gevel.

Schoorstenen

Asbesthoudende schoorstenen werden gemaakt uit asbestcement.

Asbestcement riolerings- of doorvoerbuizen

Asbestcement riolerings- of doorvoerbuizen zijn beter bestand tegen zuren, hitte en inwerking van de bodem.

Luchtkanalen

Asbesthoudende luchtkanalen behoren tot hechtgebonden asbest. Maar omwille van het feit dat je ze volledig moet breken om ze te kunnen verwijderen, dienen ze ten alle tijden verwijderd te worden via een hermetisch afgesloten zone. 

“Super service”

De firma komt zijn woord supergoed na, heel vlotte service en netjes afgehandeld. Super bedankt!

Marnik

“Bekwame mensen, snel en efficient.”

Bekwame mensen, snel en volgens de wet gewerkt (masker en pak). Alles mee genomen en ingepakt volgens de wet.

Marc

“Goed en snel”

Binnen de 2 dagen een plaatsbezichtiging en offerte. Ook verwijderen van het asbest werd snel en goed uitgevoerd. Zeker aan te bevelen.

Rik

Contacteer ons

Geïnteresseerd in onze diensten? Aarzel niet om ons te contacteren.