Wat is asbest?

Het woord Asbest

Het woord asbest is afkomstig van het Griekse woord “asbestos”, wat onverwoestbaar betekent.  Asbest is in feite een verzamelnaam voor een groep van natuurlijke silicaat mineralen die worden ontgonnen uit asbestmijnen. Deze mineralen kristalliseren en kunnen zich opsplitsen in uiterst kleine vezels. De in lengte perfect gekloven vezel is een karakteristiek van asbest en de hoge lengte-breedte verhouding van de individuele vezel is een belangrijk criterium voor een mineraal om asbest genoemd te worden. 

Wat is asbest?

Soorten Asbest

1. De serpentijnen
 
Tot deze groep behoort chrysotiel als enige asbestsoort. Deze vezels vertonen zich onder de vorm van lange holle capillairen en vormen dikwijls gebogen bundels met gesplitste uiteinden.
 
2. De amfibolen
 
Tot deze groep behoren amosiet, crocidoliet, actinoliet, tremoliet en anthofylliet. Deze mineralen zijn gekarakteriseerd door hun lange naaldvormige vezels.
 

Chrysotiel

(witte asbest)

Chrysotiel vertegenwoordigt circa 95% van de totale asbestproductie en is een gehydrateerd magnesiumsilicaat.
Het komt voor onder de vorm van soepele, zijdeachtige vezels van verschillende lengte en heeft een hoge mechanische treksterkte.

Amosiet

(bruin asbest)

Deze soort asbest is een ijzer-magnesiumsilicaat. Amosiet komt voor onder de vorm van lange breekbare en ruwe vezels. Het heeft een grote warmtebestendigheid en de typische bruine kleur wordt veroorzaakt door het hoog ijzeroxide gehalte.

Crocidoliet

(blauwe asbest)

Crocidoliet is een ijzer- en natriumsilicaat, het komt voor onder de vorm van ruwe en soepele vezels. Crocidoliet heeft een betere treksterkte dan de andere vezels. De blauwe kleur wordt veroorzaakt door 2 resonerende paren van ijzer.

Asbest onder de microscoop

Wanneer we een asbestvezel bekijken onder een microscoop, kunnen we het herkennen als een fijne, langwerpige vezel. Je kan het vergelijken met een microscopisch kleine naald.  Een asbestvezel heeft een grootte dat ligt tussen 0,002 tot 0,10 µm. Het is daarom onmogelijk om asbest te zien met het blote oog. Kan je het jouw moeilijk voorstellen ? Dan moet jij je inbeelden dat een haartje van jouw hoofd 2000 keer zo groot is als een asbestvezel.
 
Naast het feit dat asbest niet zichtbaar is het met blote oog, is het bovendien ook geurloos en smaakloos. Bijgevolg wil dit zeggen dat wanneer jij je in een ruimte bevindt waarbij beschadigde asbesthoudende materialen aanwezig zijn, jij nooit de vezels zult zien rondzweven. Het is daarom van belang om asbest zo spoedig mogelijk te behandelen van zodra je merkt dat jouw asbesthoudende toepassing beschadigd is of begint te verweren vanwege de ouderdom.